Siirry pääsisältöön

Karen Thompson Walker: Ihmeiden aika

Ihmeiden aika (suom. Pirkko Biström) voisi olla realistinen romaani ellei se olisi samalla aivan scifi. Walker tekee ajatuskokeen: mitä tapahtuisi, jos maapallon pyöriminen äkkiä hidastuisi. Jos 24 tunnin sijaan päivänvaloa olisi 72 tuntia ja pimeyttä samoin? Mitä tekisi yhteiskunta, mitä perhe, mitä  ihminen?

Romaanin minäkertoja on kirjan alussa 11-vuotias Julia, joka asuu kalifornialaisessa lähiössä vanhempiensa kanssa. Julia harrastaa jalkapalloa ja pianonsoittoa ja käy koulua, jonne hän kulkee bussilla koulutovereidensa kanssa. Kirjan lopussa Julia on kaksikymmentäkolmevuotias. Kertojan ääni on selvästi alusta alkaen aikuisen, joka kirjoittaa kokemuksistaan lapsena.

Ajatuskoe on mielenkiintoinen. Romaanin maailmassa television täyttävät uutiset, jossa ilmiötä ihmetellään, ja jota asiantuntijat puivat. Aluksi hidastumisessa on kyse minuuteista, vähitellen tunneista. Kun hidastuminen jatkuu, yhteiskunta alkaa jakautua kahtia. Poliittisella päätöksellä päätetään noudattaa edelleen 24 tunnin vuorokausirytmiä, vaikka se merkitseekin, että osa päivistä eletään pimeydessä ja osa öistä kirkkaassa päivänvalossa. Osa väestöstä ei kuitenkaan hyväksy 24 tunnin luonnotonta rytmiä, vaan kapinoi ja yrittää elää arkeaan päivänvalon rytmissä. Heidän elämäntapaansa ei hyväksytä, vaan enemmistö alkaa syrjiä ja kiusata heitä. 

Julian arki koostuu koulusta ja harrastuksista, mutta sekin muuttuu. Paras kaveri Hanna on mormoni ja hänen perheensä muuttaa Utahiin odottamaan maailmanloppua. Kun sitä ei tule, Hanna perheineen palaa, mutta Julia on silti menettänyt ystävänsä. Uusi ystävä on Seth, poika, Julian ensirakkaus ja paras kaveri. 

Walkerin teoksessa ihmiset jatkavat arkeaan eivätkä ajattele suuria ja vaikeita kysymyksiä jos ei ole pakko. Kun ilmakehä ohenee ja aurinko tuhoaa kasvillisuutta, hankitaan pihoille keinonurmikot. Kun satokasvit eivät kestä pitkää ja kylmää yötä ja päivisin paahtavaa aurinkoa, esikaupungin hyväosaiset hankkivat kasvihuoneet ja keinovalot ja alkavat itse kasvattaa ruokaansa. Toisinajattelijat muuttavat omiin yhdyskuntiinsa, kunnes päivänvalorytmi käy heillekin mahdottomaksi. Magneettinen napa siirtyy ja painovoima kasvaa. Aurinkomyrskyt tuhoavat sähkönjakelua. Ihmiset alkavat sairastua selittämättömään painovoimatautiin ja kaiken sen keskellä Julian maailman täyttävät kaverihuolet, syntymäpäivät ja huoli oman perheen hajoamisesta, kun hänen isänsä aloittaa salasuhteen naapurin kanssa. 

Teoksessa ei kysytä suoraan, miten ihminen selviytyy lajina, kun lajia kohtaa uhka, jonka armoilla on koko planeetan elämä. Siitä kuitenkin on kyse. Walker maalaa maailman, jossa ihminen selviytyy lajina hyvin huonosti silloin kun ihmiskunta ei edes osaa ajatella itseään lajina. Ihmiskunnalla on vain yksi planeetta, ja sekin avaruuden voimien armoilla, mutta kaikki elävät kuten ennenkin ja jäsentävät omaa elämäänsä perheittäin, kaveripiireittäin, kaupunginosittain ja kansakunnittain. Eri ryhmiin kuuluvia, eri tavoin käyttäytyviä ja ajattelevia aletaan sulkea joukosta pois. Teoksessa ei anneta toivoa, maailman muutos on pysyvä. Ihmiset eivät kuitenkaan luovuta, vaan yrittävät parhaansa mukaan uskoa, toivoa ja selviytyä silloinkin, kun toivoa ei ole. 

Lapsikertojan kautta kuvattu maailma on armoton. Lukija olisi kaivannut vähän suurempaa toivon hiventä. 


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meri Valkama: Sinun, Margot

Sinun, Margot on niitä kirjoja, joita ei voi laskea käsistään, kun siihen kerran tarttuu. En silti kutsuisi sitä trilleriksi. Trilleriksi kutsutaan niin monia kepeitä ja viihteellisiä kirjasia, joissa luodaan jännitystä rikoksilla ja väkivallalla tai sen uhalla. Sinun, Margot sen sijaan on syvällinen tutkielma siitä, miten vahvat aatteet ja rakkaudet kehittyvät, kasvavat, väljähtyvät ja kuolevat.    Teemana on muistaminen. Sekä yksilöt että kansat yrittävät rakentaa historiaansa uudelleen. Näkökulmahenkilöitä on kolme: Vilja Siltanen ja hänen vanhempansa Markus ja Rosa. Markuksen ja Rosan tarinaa seurataan 80-luvun Itä-Berliinissä. Silloin tapahtui jotain, joka jätti pitkät varjot, ja jota Vilja yrittää vuonna 2011 selvittää. Uteliaisuudesta, kyllä, mutta samalla sisäisestä pakosta yrittää ymmärtää. Mikä ajoi äidin ja isän erilleen ja sai heidät jakamaan lapsensakin - isoveli Matias äidille, Vilja isälle? Mikä unohtunut ja muistin syvyyksiin painunut vieraannutti  Viljan äidistään? Vi

Suomen lasten historia

Jussi Kaakinen, Juha Kuisma, Kirsti Manninen: Suomen lasten historia  Suomen lasten historia on lapsille kirjoitettu historiateos. Suomen historia käsitellään tarinoina, joiden päähenkilöt ovat lapsia ja nuoria. Tarinoiden jälkeen on tietoaukeama, jossa esitellään ajankohtaan liittyvä fakta-aineisto, jossa ajalle keskeisiä tapahtumia tai ilmiöitä nostetaan esiin. Tarinoiden dramaturgia on hyvä. Jokainen kertomus sisältää jonkin tilanteen, joka koskettaa nuoria päähenkilöitä. Suurin kertomuksista on myös enemmän sosiaali- ja taloushistoriaa kuin poliittista historiaa. Menneiden aikojen arki on vahvasti läsnä. Tarinoissa on käytetty kolmannen persoonan kertojaa. Kieli on selkeää yleiskieltä. Vasta viimeisissä lähihistoriaa käsittelevissä tarinoissa käytetään enemmän puhekieltä. Kaiken kaikkiaan teos on paitsi pätevä oppikirja,myös mahdollinen iltasatukirja. Alakoululaiset löytävät tietoaukeamista paljon materiaalia hissantuntien projekteihin ja esitelmiin. Jussi Kaakisen kuvitu

Ian McEwan: Kaltaiseni koneet

Kaltaiseni koneet (suom. Juhani Lindholm) kertoo vaihtoehtoisesta historiasta, jossa Britanniassa jo vuonna 1982 on olemassa kehittyneitä androideja, matemaatikko Alan Turing on yhä hengissä, Margaret Thatcher häviää vaalit 1982 ja työväenpuolueen Tony Bennistä tulee pääministeri. Vuodella 1982 McEwan kumartaa Blade Runnerille, joka ilmestyi 1982 ja jonka dystopiamaailmassa kehittyneet androidit aiheuttavat ongelmia vuonna 2019. Vaikka teknologia on niin kehittynyttä, että kyetään rakentamaan ajattelevia, oppivia ja tuntevia androideja, yhteiskunnan ongelmat ovat vuonna 1982 samoja kuin nykypäivän Britanniassakin: köyhyyttä, työttömyyttä, asunnottomuutta, terveyden- ja vanhustenhuollon ongelmia, rikollisuutta, rotukysymyksiä, sukupuolikysymyksiä, ilmastoa… Kaikki viheliäiset ongelmat silloinkin ratkaisematta, ja niitä yritetään ratkoa demokratian keinoin. Esimerkiksi Cambridge Analytican tarjoamia dataan perustuvia progandapalveluita sen sijaan teoksen todellisuudessa ei ole tai e